Rytterangst (som ikke kun er relateret til ridesituationer) er et almen kendt problem som rigtig mange mennesker bøvler med. Der er mange ting som man faktisk bør vide hvis man kæmper med frygt og angst i samvær med heste – ting som både kan være en trøst at vide og ting som kan skabe et overblik over problemet så man faktisk kan tage fat på at gøre noget ved det!
Jeg kører lige nu træningsforløb for mennesker og heste med frygtproblemer – som du kan læse om under AKTUEL oppe i menu barren. At få en personlig træner er een måde at gøre noget ved problemet på og ved at læse de kommende 3 artikler kan du selv sætte ind og begynde at gøre en masse. Når artikelserien er publiceret finder du dem samlet under menuen Aktuelt.

Serien handler i korte træk om:

  • Din Tryghed
  • Hestens Tryghed
  • Tryghed i jeres fællesskab.

    Mangler du at læse første del af artiklen kan du finde den her


Bliv først ven med dig selv igen!

Der huserer mange gamle teorier om dét at være sammen med heste og en af dem jeg har hørt flest gange er at vi kanflhj få hesten til at holde op med at være urolige hvis vi selv formår at være rolige – og at man derfor skal lade være med at blive bange!

Men i en risikobetonet situation er det altså stort set lige så svært at få succes med ikke at reagere nervøst som det vil være at overbevise en hare om at den ikke skal forsøge at flygte når den ser hunden!

Det er faktisk umuligt da vi ikke har kontrol over vores sympatiske nervesystem!
Og er man IKKE bange for hestens adfærd vil hesten sagtens kunne blive utryg eller kaotisk alligevel overfor de ting eller situationer som hesten endnu ikke har lært at rumme eller håndtere. Det er altså vigtigt at vide!
I første del af artikelserien skrev jeg at megen frygt sammen med heste ikke er spor irrationel fordi urolige heste faktisk udgør en fare for os! Ikke fordi de er ude på at skade os men fordi de kan reagere så impulsivt og voldsomt at sandsynligheden for at står det forkerte uheldige sted faktisk er reel.

Alene det kan måske få dig til at acceptere en bid af det dit nervesystem gør for dig når du er sammen med heste hvis frygt er et prpblem for dig – Din krop prøver altså på at passe på dig! Reelt.


Vores menneske-nervesystem VIL altså reagere når vi kommer i fare og derfor kan man let komme til at føle sig som 27 januar 16 225en fiasko hvis man bakser med at prøve at komme sin usikkerhed eller nervøsitet til livs når hesten afreagerer voldsomt.Det er altså ret umuligt!

Men vores oplevelse af at have succes eller få fiasko, afgør i ret høj grad vores grad af motivation og derved kan vi altså miste glæden ved at arbejde med udfordringerne når vores fokus er rettet imod at opnå umulige resultater. Giv det lige en tanke… Spænder du ben for dig selv og ødelægger din egen positive gejst og motivation for at gøre noget ved problemet fordi du prøver at nå umulige mål?


Den aller første øvelse.
FIND DIG SELV IGEN:

det jeg skriver nu ved jeg godt er en svær øvelse!
Især fordi den indre kritiker som regel har været på spil længe når først der er regulær rideangst til stede, – men alligevel prøv at leg med det og hvis du har brug for en mentor til at hjælpe dig med at løfte opgaven så tøv ikke med at give dig selv den mulighed!
Livet er for kort til at bruge hundredevis af timer på aktiviteter som er nedbrydende!

Øvelsen går på a acceptere og respektere din egen utryghed når den viser sig. Lad være med at gå i infight med dig selv. Træk vejret og mærk i din krop hvordan det  hele føles for dig lige nu. Mærk følelser der måske presser sig på og lad dem skylle igennem dig. Måske bliver du ked af det? Det er helt okay!
Træk vejret og bare VÆR med dig selv i sådan som du har det lige nu. Det skal nok passere når først det rent faktisk har fået lov lige at være her!

det der ofte sker er at kritikeren begynder at sende dig tanker om at du nu står her og føler det her igen. Det kan være293cc2a03abac234c0470b8c415f3f2e dine tanker får lyst til at konkludere at når nu det er så slemt at det får dig til at græde eks. så bliver du nødt til at stoppe med at ride eller sælge hesten eller dit eller dat…
Tankerne gør dig INTET godt. Så lad være med at hoppe på de tanker som melder sig når du er i gang med at give plads til den kropslige reaktion!

Tankerne er egoets syn på at du lige nu står og har det sådan der. Og egoet er skabt primært i vores opvækst så vi behandler vores krop og følelser som vi har lært det da vi var små. Hvis det at græde dengang var noget der skulle stoppes hurtigst muligt – og du måske i stedet blev opfordret til at LØSE tingene, ja så begynder tankerne at kæmpe imod kroppen og følelserne.

Og siden vi mennesker er trænet i at lytte til vores hjerne/tanker over alt andet sker det desværre tit at hvad end tanker hjernen nu sender når kroppen og følelserne lader noget passere igennem systemet – bliver det sidste ord i den sag hvorefter vi desværre handler på baggrund af tankerne.

Så lige nu i denne øvelse i blot at være med dig selv – hop ikke om bord på tankerne!
Hvis tanker insisterer på at de er vigtige og skal høres så træk vejret og sig til dig selv at du tænker over det når du kommer hjem eller om en times tid men ikke lige nu! Skab plads til krop og følelser og lad tankerne vente!
Det vil tjene dig godt!

k


Kroppen og vores følelser er din ven og de prøver bare at hjælpe dig med at passe på dig selv.22884054c42146e0b1261cab39231c92
Hvis det er gammelt frygt som ikke har noget at gøre med din nuværende situation med din hest så lav øvelsen herover alligevel!
Nervesystemet skelner ikke imellem fortids oplevelser og nutidsoplevelser.
Hvis der er lagret voldsomme angstprovokoerende ting fra fortiden i dit nervesystem som ikke er blevet healet endnu (og det er det ikke hvis du fortsat døjer med angst selvom du eksempelvis ikke længere har en uroskabende hest) så er der sådan set bare behov for nøjagtig det samme møde som jeg lige har beskrevet ovenover: nemlig mødet med kroppen og følelserne præcis som de er.

Ofte sker der det at gamle svære oplevelser nemlig ikke bliver kropsligt og følelsesmæssigt oplevet helt som hændelsen sker fordi vi får et chok der bremser de naturlige reaktioner. Det vil sige at resten af cyklus omkring reaktionen i nervesystemet mangler at ske. Og det vil mangle at ske indtil den dag vi lader det ske!

Så enhver mulighed for at lade følelser og kropsreaktioner som relaterer sig til frygt skylle igennem organismen er en gave! En gave der kan afslutte dit problem med angst.


Så hvis man gerne vil vokse inden i med glæde, tillid, tryghed og en appetit til at lære mere (uanset om man er cute horsemenneske eller dyr) – ja så bliver det altså nødt til først og fremmest at være Okay at have naturlige følelser og kropsreaktioner som matcher den risiko der somme tider rent faktisk er til stede.

For at arbejde kvalitativt med problemet omkring utrygheden både hos hesten og hos ejeren er alle faktorer nødt til at have lov til at være der så alle faktorer kan få den plads der naturligt er behov for.
Ellers svarer det til at trække nogle kort ud af kabalen og det gør det umuligt at få det hele til at gå op i sidste ende! – Vi kan som et eksempel nemlig ikke ignorere frygten der sitrer i vores nervesystem når hesten reagerer voldsomt – uden krops-bevidsthedsmæssigt at forlade vores egen krop – og når vi gør det så oplever hesten at vi forlader situationen så de føler de sig alene!

det er lidt syret men det er faktisk den gængse årsag til at heste føler sig trygge med nogle mennesker og utrygge medpower andre: det afhænger i høj grad af hvor meget til stede vi er i kroppen eller om kroppen er blevet bevidsthedsmæssigt fraspaltet fordi dene r fyldt med følelser og tilstande som vi tror vi ikke kan rumme.
Om man kan mærke sin krop eller ej er en hel terapeutisk øvelse i sig selv – og langt hen af vejen vil man ikke helt vide om man har kontakt til sin krop hvis ikke man rent faktisk har!
Det er utrolig almindeligt at mennesker ikke rigtig kan mærke sig selv – men i stedet fungerer fra et mentalt sted primært igennem hjernen.
Men heste er krops-føle væsner så hvis vi ikke er i kontakt med vores krop-føle væsen så er vi ikke i stand til at være i kontakt med heste! For nogle heste er det fint nok, de kan være med dem selv men for andre heste er det voldsomt angstprovokerende fordi de grundlæggende er unaturligt (og instinktivt farligt) for heste at være alene.

Læs mere om det og mere om hvad der ellers skal gøres for at komme ride/hesteangst til livs i den 3. og sidste artikel som udgives i morgen.
Kan du allerede nu se at du vil kunne gøre gavn af at få din egen personlige træner til at få has med problemet vil jeg anbefale at kontakte mig angående opstart af forløbet “TÆM DIN FRYGT” Som du kan læse mere om HER

Vi ses!


Kærlige hilsner Christina Viderup Eriksen – Hestemennesker.dk
EquineTorch & LifeTorch MENTOR og uddannelsesgrundlægger.
Lær at arbejde med andre (heste)menneskers udfordringer – læs mere her på hjemmesiden om de to spændende uddannelser som mixer intuition, psykologi, coaching og et intenst 6 måneders selvudviklings forløb.

Tæm din frygt

 

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem