Rytterangst (som ikke kun er relateret til ridesituationer) er et almen kendt problem som rigtig mange mennesker bøvler med. Der er mange ting som man faktisk bør vide hvis man kæmper med frygt og angst i samvær med heste – ting som både kan være en trøst at vide og ting som kan skabe et overblik over problemet så man faktisk kan tage fat på at gøre noget ved det!
Jeg kører lige nu træningsforløb for mennesker og heste med frygtproblemer – som du kan læse om under AKTUEL oppe i menu barren. At få en personlig træner er een måde at gøre noget ved problemet på og ved at læse de kommende 3 artikler kan du selv sætte ind og begynde at gøre en masse. Når artikelserien er publiceret finder du dem samlet under menuen Aktuelt – TÆM DIN FRYGT

Serien handler i korte træk om:

  • Din Tryghed
  • Hestens Tryghed
  • Tryghed i jeres fællesskab.

Ud af kløerne på sig selv.

Det er sådan med frygt og angst at er vores nervesystem i forvejen bare et lille hak mere adrenalin aktiveret end når vi slapper komplet af – ja så ryger vi langt hurtigere op i en max frygt og hos heste skaber det kropslige reaktioner så som at hoppe væk eller rive sig løs eller at fare sammen.

Hos os mennesker gør en lidt for stor grundspænding at vi hurtigt kommer til at ende med et nervesystem der er parat til at flygte, fryse eller kæmpe og at vi bevidsthedsmæssigt ryger op i hovedet.

Først lidt om sidstnævnte.

Når vi ryger op i hovedet gør det at vi forholder os mentalt til situationen og det vil sige at hjernen vil prøve at tolke hvad der foregår og måske også ryger ud i fremtiden og begynder at digte uroskabende forestillinger om hvad der nok kommer til at ske næstefter. Når vi er i gang med det har vi forladt nu’et og kroppen – rent bevidsthedsmæssigt og hele organismen er i gang med at gøre sig klar til at takle fare!

Det er ikke sikkert at vi er sådan helt bevidste om at det er det der sker fordi hjernen jo “taler” som den altid gør i kraft af vores egen indre stemme som vi jo er vant til at lytte til – OG for manges vedkommende også at være 100 procent identificeret med.

Vores indre stemme er vores JEG og vores jeg er et psykisk ‘fikspunkt’ som stabiliserer bevidstheden i personligheden. Vores personlighed består af en blanding af psykiske strukturer der er bygget op helt fra vi var små på baggrund af alt hvad vi har erfaret og lært og derfor er vi vant til at stole 100 procent på vores egen indre stemme.

Men vores ‘jeg’ tror på verden som vi har lært at tro på den…
Hvis der er sket noget som har gjort os usikre eller som har lavet et sår og et ar i tilliden så vil det skabe et nyt virkelighedsbillede med en lavere grad af tillid til andre og verden som vi nu TROR er sand og præcis som verden ER.

Fidusen med hele den her lange snak om jeget er at gøre dig bevidst om at vi altså i vores inderste personlige struktur regner med at verden er som vi ser den og derfor også tror på vores egne lynhurtige tolkninger af hvad der foregår, temmelig ensidigt!

Det betyder i denne her sammenhæng at hvis jeget siger “Hvad sker der nu!? – Nu springer hesten snart i luften!!” (konkluderet på baggrund af gamle erfaringer, ja så aktiverer vi altså netop også nervesystemet til at være så meget som overhovedet muligt klar til det der kommer til at ske lige om lidt når hesten eksploderer!

Kan du se hvor spændingsspiralen så er på vej hen?


Forholdet imellem Sindet og Nervesystemet.

Men jeg skrev jo i de første artikler at man skulle respektere og anerkende nervesystemets reaktioner og vagtsomhed fordi det hjælper os til ikke at komme til skade?

Ja!

Men vi skal samtidig sætte spørgsmål ved om vi rent faktisk mentalt vurderer situationen som den ER eller om vi tapper ind på gamle erfaringer og overfører dem til den nuværende situation og derved konkluderer at det hele er ved at gå af h…… til uden at det nødvendigvis er.

For når vi gør det er det som at sætte den samme film på den indre scene og afspille den igen og igen – med det resultat at nervesystemet tror på det hele – møder op i tro tjeneste og sætter hele det autonome nervesystemet i gang med at passe på vores liv!

Så det dér ‘JEG’ inde i dig – og de tanker dit JEG går og har, hvem vurderer egentlig indholdet i dem?…
Sær tanke ikk? At det JEG man er kan være skæv på den selvom det ikke FØLES sådan.

Noget af det vi laver på EquineTorch mentor uddannelsen er at kigge lidt nærmere på strukturene i jeget – det er sådan  noget vi godt kan lide fordi vi er nysgerrige på spørgsmål som hvem er JEG så egentlig??
Og hvad mon jeg kan i det her liv – hvis jeg ikke tror på alt hvad ‘jeg’ tænker jeg kan…?

k


Hvis du vil have kontrol så ta’ den.

Noget af det vi somme tider har brug for at blive mindet om når der er frygt eller angst på spil – og som ‘jeget’ kan glemme, er at vi selv er herre over en hel masse faktorer som kan være med til at dysse situationen ned igen så man kan komme i ro.

Det kan være svært nogensinde at få en oplevelse af at være HELT i ro hvis man er lidt stresset i livet – men så kan arbejdet med at finde roen sammen med hesten være en tiltrængt indsats for at slippe af med stressen i det hele taget.

Det du altid kan kontrollere:

  1. Du kan bestemme hvor længe du vil blive på jorden og vælge at gøre det indtil kroppen er HELT i ro igen.
  2. Du kan vælge at afgøre at NEJ i dag vil jeg ikke ride men bare nyde hesten på folden med en kop the og noget kropsnusse kontakt med et fantastisk væsen der faktisk holder meget af dig -punktum.
  3.  Du kan vælge at give dig selv og hesten opgaver som du ved at du kan og så at dedikere dig helt til en positiv og fuld oplevelse af det.
  4. Du kan vælge at trække vejret 3 gange, langsomt og dybt ned i maven – give slip på tankerne og så vente og se hvordan det hele er inden i dig selv og i hesten – når sindet er faldet til ro. Den dybe vejrtrækning afspænder også nervesystemet.

Vi HAR altså kontrol over en hel masse ting som kan hjælpe både os selv og hesten ned i ro.
Det der somme tider kolliderer med de muligheder vi faktisk har for at berolige os selv og hesten er, at vi kompleksiteten i JEGET hvor vi samtidig kan have en tendens til at “piske” os selv med at “hvis ikke jeg gør dit og dat, nu og på lige præcis den der måde – så er jeg dårlig!”.

I jeg’et – i os selv – altså i den indre stemme og i de tanker vi går og har kan der altså være et forventningspres vi har til os selv cute horseog samtidig en grænse for hvor lidt vi kan acceptere – IKKE at nå vores egne forventninger NU!

De to modsatrettede poler gør at der opstår en spænding og en indre konflikt som følelsesmæssigt kan vise sig på flere måder:

  • Som irritation eller frustration der både kan være rettet imod een selv men som også let kan blive vendt imod hesten.
  • Som en ked af det hed – der opstår når noget inden i giver efter indadtil overfor den hårde tone man kan have imod sig selv.
  • Konflikten kan også komme til udtryk som en manglende motivation for at tage ud og lave noget med hesten og hvor det at miste motivationen er dybest set er jegets måde at beskytte sig selv imod netop den frustration og kritik der er vendt imod een selv – så man måske lader være med tage ud til hesten for ikke at komme i konflikt med sig selv.

Ja undskyld det er blevet til hardcore psykologi lige nu, men hvis du stadigvæk er med kan det være at der faktisk er en masse der lige nu giver en hel masse ny mening for dig?…

Vi kan nemlig skælde os selv meget mere ud end den værste omgang skæld ud du kan forestille dig at få af en anden og for mange mennesker bliver de indre kritiske strukturer i jeget dem der får det sidste ord fordi det er dem vi er aller mest bange for.

Det sværd vi bekriger os selv med kan vi jo ikke flygte fra.


Og lad det blive det sidste ord om menneskers frygt og problemer med rideangst for nu – De næste par dage kommer der et par små brobyggende artikler som får os fra menneskers problemer med frygt og angst over til det arbejde der skal gøres når det er hesten der er bange.

Jeg håber du har fået en masse nyttig viden for nu og så vil jeg glæde mig til at dele endnu mere med dig! Jeg vil bliver SÅ glad hvis du vil DELE artiklen her i dit netværk på facebook – det kan være du har venner som også kan have glæde af at læse dem 🙂

Kunne du forestille dig nytten af at have din egen personlige mentor til at få has med et frygt problem så husk at du kan booke forløbet TÆM DIN FRYGT med mig – læs om det HER

For nu, hav det rigtig godt og nyd din søndag aften!
Mange hilsner Christina Viderup Eriksen
Hestemennesker.dk & EquineTorch MENTOR

DSC01413


 

1200x627

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem

Gem