DIT FORHOLD TIL DIN HEST SKAL SLET IKKE NØDVENDIGVIS VÆRE STATISK FASTLÅST I EN BESTEMT ORDEN.

Tværtimod er det et udtryk for kunstighed i forhold til at være sammen med andre og at have en relation til andre.

Hvor ofte hører og ser vi arbejde lavet med heste som har til hensigt at skabe lydige heste der er under generel kontrol?

Mange trænings tiltag har netop det primære sigte at arbejde på at etablere en bestemt lettilgængelig attitude hos heste overfor mennesker.

Som rytter vil man gerne have kontrol, lydighed, opmærksomhed fra hesten og at hesten har respekt, gør hvad den bliver bedt om, husker hvad der forventes af den og ikke gør hvad “man har irettesat den for 100 gange, så det burde den vide den ikke skal gøre”.

Men en hest er ikke en robot der skal indstilles korrekt, heller ikke socialt set og hvad heste synes om mennesker – eller sit mennekse, har ikke noget at gøre med om man har lært den at være på en bestemt måde, når man er sammen med den.

Hvis hesten er på en bestemt anlagt måde overfor sit menneske, kan det nærmere være et udtryk for tillært passivitet.

I min egen interaktion med mine heste er vi i hinandens selskab på meget svingende måder. Somme tider har jeg meget energi til at lave noget, andre gange ikke så meget.

Somme tider vader My mig ned fordi Kongur vil forbi hende. Og så flytter jeg mig. Jeg bliver ikke bange for at tabe respekt i Mys øjne fordi hun frygter Kongur mere end mig. Og jeg har ikke lyst til at hun skal frygte mig mere end hun frygter Kongur.

Andre gange beder jeg My om at flytte sig og så gør hun det.

Vores hingsteplag gør som mange andre plage, bider i sko og kan prøve at nappe i hænderne hvis han synes vi trænger os på når han ikke gider eller hvis han vil lege eller er nysgerrig.

Det slår jeg ikke ned på som en generel NEJ ting han ikke må gøre. Jeg flytter mig bare og siger på den måde at jeg ikke gider lege nu eller at okay, det må du undskylde – jeg havde ikke set du ikke gad min kontakt lige nu. Og så holder han op igen.

Han er ung, det er hans måde at kommunikere på lige nu og jeg ved han vokser ud af det med at være meget mund handlende.

Andre gange kan jeg have brug for at gennemse et sår eller gøre noget ved ham hvor han ikke gider, men så har jeg min energi på plads så han mærker at, nå – det skal så åbenbart ske alligevel – og så lader han mig gøre det. Uden modsigelser.

Jeg elsker den mere levende og frie interaktion hvor både heste og jeg selv må sige ja og nej.

Jeg gider ikke skulle håndhæve en orden imellem hestene og jeg selv – som skal være til stede når jeg ikke skal noget med hestene. I det mellemrum har vi bare hinanden. De kan godt mærke når jeg vil dem noget og de kan mærke på min intention at det er vigtigt og skal ske og så accepterer de det i øjeblikket og arbejder med.

Jeg har ikke lyst til generelt at “træne” mine heste til at skulle altid acceptere mig på en bestemt måde – eller mine ideer. Hvorfor skulle de det? Måske er mine ideer ikke de bedste i øjeblikket?

Og de er jo, som jeg selv en levende sjæl med sin egen vilje.

Og jeg er ikke deres leder! Jeg er bare et menneske. Der kan lede energien når det skal ske og lade være når jeg ikke har noget på programmet.

At kunne dét, kræver hvilen i sig selv først og fremmest – dét at kunne operere uden en overordnet styre kontrol og plan for hvordan alting skal micro planlægges.

Og så kræver det en indfølende kontakt med sine egne ideer og ideernes HVORFOR. Så man selv lige kan lave den første grovsortering og overveje hvad er nødvendigt og hvad er bare fordi jeg vil ha min vilje.

Man skal også kunne være fleksibel sammen med sin omverden og ha noget i sig selv som man ved er bærende, uden at man GØR noget. Så man kan tåle IKKE at gøre noget uden at det piller ved følelsen af om man så er nogen eller noget.

Og så kræver det evnen til samarbejde med andre, at organisere og handle i det man ønsker og ikke mere end det.

En fornemmelse for timing og at kunne tænde og slukke selv, i sin villen og gøren.

Jeg synes den måde at være sammen på, giver den største frihed for alle, til at være hvem man er og vokse derfra hvor man nu er, når ting må være sådan. Og jeg elsker frihed. ❤️

Ligesom mine heste gør.