Vi var for nogle uger siden igang med en hel række artikler om psykisk centrering da jeg så fik en venlig henvendelse lige her igår, fra en herlig læser der gjorde opmærksom på at jeg altså har glemt at udgive et par artikler i rækken! Uuups.. Mig ind og tjekke mappen for kladder her på hjemmesiden og ganske rigtigt … der lå lige 3 styks… Helt uofficiellegjorte…

Så dem skal i da ikke snydes for! Ellers giver sammenhængen jo ikke rigtig mening! Så tag lige et hurtigt kig på modellen herunder, så kan du se at vi mangler regression og erfaringer! og den første om regressive lommer i psyken – som kan forstyrre den psykiske centrering, kommer lige her!

Og PS mangler du at læse de første artikler i serien? Så finder du dem altså lige her:
artikel 1

artikel 2

artikel 3

Og så må vi se om jeg når at få presset den anden glemte artikel ind i planen i morgen!
Men here we go – !


Regression – Der hvor jeg er både mig… og pludselig ‘ikke længere mig’… 

“Somme tider føler jeg mig som et barn der ikke kan stå i verdens pres der stormer imod mig uden hensyn.
Jeg føler mig alt for lille og skrøbelig og at jeg i ethvert øjeblik kan blæse væk eller knække sammen som en lille tynd og mør pind.. Og det eneste jeg føler jeg kan gøre er at lade som ingenting imens jeg fortvivlet og usynligt går i opløsning inden i, eller at stikke af når jeg er ubevogtet for så at krybe sammen i hjørnet eller og aldrig få lyst til at komme ud igen – eller… og det er altid det værste… at opleve hvordan det hele hyler og skriger skingert inden i og jeg kæmper som en gal for ikke at begynde at græde…”

Regressive lommer i psyken er tidlige følelsesmæssige sår i livet – som udspringer af oplevelser man har haft som man ikke er kommet hel og omsorgsfuldt ud af. Det betyder nervesystemet regredierer til tidligere stadier der ikke har samme resilliens (modstandskraft) som vi ellers finder i et trygt, voksent og selvsikkert menneske der har flere muligheder for at takle modstand og pres, så som:

 • tage en pause
 • nedsætte forventningerne
 • bede om hjælp
 • acceptere at give op uden at det betyder sår i selvværdet.

Når nervesystemet regredierer til tidligere dannede stadier bliver man nøjagtig ligeså sårbar og skrøbelig som man har følt sig da selve lommen fra den tidlige oplevelse brændte sig fast i nervesystemet.

Det kan være oplevelser af som lille, at se sine forældre skændtes meget og være bange for at de skal skilles og frygten for det kan være så stærk at den sætter sit præg på psyken så man nu og fremover i livet vil frygte konflikter. Når de så alligevel opstår føler man sig måske lige pludselig ekstrem sårbar, fuld af afmagt og ude af stand til at håndtere situationen fordi den følelsesmæssige modning ikke er kommet forbi dette svære stadie og har lært at mestre sådanne situationer.

 

 

 

 

Regressive lommer er altså indre ’rum’ af gammelt følelsesmæssigt  ubearbejdet erfaring som vågner i krop, følelser, og psyke som det ville vågne hos det barn man var dengang.

Man kan altså pludselig sidde med en følelse af at være meget lille, både i kraft men også som en fysisk fornemmelse, og man føler at verden er meget uoverskuelig og svær at takle. I de regressive lommer finder vi De Små Forladte Indre Børn – som er dele af os selv der ikke er blevet hjulpet og som stadig ikke er okay.

Disse indre børn har brug for vores nærvær, kærlighed og at blive fundet, mødt og hjulpet. De har som regel brug for at få fortalt deres historie – og i det får vi en god ide om hvad det faktisk er de har brug for. Det er det som er indbegrebet af terapi.

Regressive tilstande kan opleves sådan her:

 • At man trækker sig ud af sociale sammenhænge fordi man føler at man ikke her det der skal til for at stå i situationen – man føler måske at man ikke er god nok, eller at alle andre er meget bedre og man føler sig forkert.
 • At man hurtigt bliver ked af det og giver sig til at græde fordi man føler man ikke kan klare situationen.
 • At man reagerer med en skinger jernhårdhed imod omverdenen og prøver at knokle sig igennem tingene selvom man føler det hele er ved at vælte inden i.
 • At man gemmer sig og går for sig selv med følelser af at være ked af det eller føle sig svigtet.
 • At man lader som om der absolut ikke er noget som helst galt fordi man prøver på at holde andre folk på armslængde – men at man i virkeligheden ikke har det så godt inden i.
 • At man prøver på at styre alting og er ekstrem kontrollerende eog at ting skal gå hurtigt fordi man ikke har en ro i at alting er okay – og prøver på ikke at falde igennem til oplevelsen af det, som man føler man står i helt alene.
 • At man bliver helt stum og mundlam og opgiver at forsvare sig selv eller at sige hvad man mener.
 • At man altid gør som der forventes af en og ikke går sine egne veje fordi man er bange for at andre skal blive sure på een og kalde en for egoistisk.
 • At man slet ikke føler nogen kender en på indersiden fordi man ikke har turdet vise nogen hvem man er eller hvordan man har det.
 • At man føler sig overløbet af en følelse af uretfærdighed som man slet ikke kan abstrahere fra!
 • At man hurtigt føler sig udenfor, eller at andre taler bag om ryggen på een og man er utryg ved om de skiller en fra fællesskabet.
 • At man prøver på at være fuldstændig almindelig fordi man er bange for at være forkert.
 • At man bryder ud i raseri fordi man simpelthen ikke kender andre måder at takle pres og vrede på.

Det handler altså om at der er visse følelsestilstande som man mangler god nok konstruktiv erfaring med  og som derfor spiller sig ud på en “primitiv” måde der stort set aldrig føles god.

Inden i disse udbrud bor der altid:

 • sårbarhed
 • frygt
 • et behov for beskyttelse
 • et behov for forståelse
 • et behov for at blive hjulpet
 • Og et behov for at blive mødt omsorgsfuldt, tolerant og tålmodigt.

Både af een selv – og af den som man vælger at udvikle sin sårbarhed sammen med.

Udviklingsvejen for disse umodne følelser er at lære dem mere differentierede reaktionsmåder, end at kollapse til tidligere stadier OG at lære følelserne, sådan rent neurologisk at finde sammen med mere beroligende og støttende dele af nervesystemet.

Sagt på en anden måde skal de indre børn i vores psyke have hjælp af den indre gode mor og far – og somme tider skal den indre og mor og far også først lige findes frem og finpudses for at være kærlig, sund og støttende nok. Det kommer helt an på hvem man har haft som rollemodeller i sit liv fordi vi overtager vores forældres type og brugder dem som indre repræsentationer på en mor og far – som vi så møder os selv med på samme måde som de ville have gjort, når livet er svært.

At arbejde med sine sårbarheder udvikler kærligheds potentialet i et menneske. 

At gå rundt i livet med en sådanne indre reparations processer i gang vækker mange skønne omsorgsfulde aspekter af mennesket og en nænsomhed overfor sig selv som man hen af vejen også bærer ud i verden.
Og måske udvikler man først som voksen en hjertevarme for sig selv og for mennesker i det hele taget når denne proces går i gang. I livskompasset er dette stadie hvor man arbejder med sig selv og sine regressive lommer det vi kalder for kultiveret kærlighed.

 

 

I alle disse processer transformeres smerte og frygt til mere og mere kærlighed og alle aspekter i kærlighedsflowfeltet. Og det er igennem disse processer at vi hen af vejen bliver i stand til at møde hestene i nogle af de samme niveauer af åbent kærligheds flow som de rent faktisk ofte lever i og møder os mennesker med.

Hestene hjælper os meget gerne med de indre skrøbeligheder og sensitive træk. Læs fx. denne dejlige beretning om Julie der fik en sådan oplevelse med Fjordhesten Puff – du finder den her


Vil du lære at arbejde med disse regressive lommer hos mennesker? Og vil du også gerne arbejde med dig selv?
Så se om EquineTorch mentoruddannelsen er noget for dig! læs om den her

Og jeg skal lige huske at fortælle dig at du får 4000 kr i rabat på uddannelsen hvis du tilmelder dig inden 5. januar 2018! Der starter et hold på FYN som du kan læse om her og et hold i JYLLAND som du kan læse om her.

Kærlige hilsner Christina Viderup Eriksen
Hestemennesker.dk