Den svære kunst at gøre trailerlæsning sjovt.
I dag har jeg hjulpet Nadia og Mister på vej mod nye oplevelser. Mister har været foldpony de sidste 9 måneder og ikke set meget af verden og nu skal han ud på nye oplevelser hvilket kræver en køretur i trailer.

Mister har ikke kørt trailer i 6 år og Nadia er lidt bekymret for hans reaktioner især fordi Mister er en følsom fyr der sommetider godt kan reagere lidt vildt hvis han bliver for bekymret.

Jeg starter med at fortælle Nadia at Mistet aldrig gør modstand fordi han vil bestemme men at han stopper op og udviser modstand når han bliver bekymret over hvad der skal ske og føler sig utryg ved situationen.
Mange ponyer og heste som Mister der er lidt levende og urutinerede bliver let misforstået og straffet når de stivner eller går imod eller overreagere og stejler men det er stort set altid blot et udtryk for at de prøver at komme væk fra situationen som gør dem bange.
I stedet for selv at få modstand til hesten er det en god idé at hjælpe hesten til at være tryg – altså at have det som første mål, uanset hvad der er mening det hele skal ende ud i som her med Mister der skal ud og køre en tur.

Derfor har vi idag arbejdet på Misters INDSTILLING til at være 1. Udenfor hegnet igen efter næsten 9 måneder – hvilket var meget overvældende for ham og 2. At hjælpe ham med at øve sig i at administrere de impulser der starter i hans nervesystem på grund af de sanseindtryk han opsamler fra omgivelserne som skaber mere spænding end han kan takle og som kan føre til fysiske overreaktioner.

Og 3. At hjælpe ham til at blive tryg nok til at skabe plads til et mentalt rum som han kan bearbejde indtrykkene fra omgivelserne i – så han undersøger tingene sanser på dem og lærer om det han oplever i stedet for at afreagere spændingen kropsligt.

Så det startede Nadia med at arbejde med ved at trække ham rundt på ejendommen og imens give signaler med tovet som inviterede ham til at bevare hovedet lavt – da en af hans kropslige forsvars parat strategier er at lave underhals så han kan blive meget stærk og hoppe væk i en fart – en position af hovedet som også fastholdt hans psykiske spænding.

Efter lidt tid med græspauser og gulerødder og opmuntring og ros opstod der en fase i træningen hvor Mister både var kommet af med den kropslige overspænding OG havde vænnet sig til at mentalisere på de mange indtryk i stedet for at takle overspændingen kun med kroppen.

Han var altså blevet desensibiliseret på de helt almindelige indtryk udenfor hegnet som han til at begynde med var meget overspændt og bekymret over.

Og derefter fandt han stort set selv på at gå ind i traileren!

Nadia og Mister
Når hestene er trygge og har en god grundlæggende motivation fordi de føler sig i stand til at takle situationer så har man det bedste grundlag at træne videre på.

Hvis hesten er tryg og træningen er spændende og positiv har de fleste heste absolut ingen modstand på at være sammen med mennesker og lære nye ting.

Den fortsatte træning kommer til at handle om at fortsætte en generel desensibiliseringen på omgivelserne så han mere og mere får lært en god måde at takle nye indtryk på.

Det handler altså ikke så meget om at træne ham til at tåle synet af dit og dat men mere om at gøre ham mere kompetent til at regulere sig selv i nye situationer.

På den måde udvikler han sig- i sig selv! Og det ELSKER heste!
Og han får mere erfaring der jo både består af en “ydre faktor”: at have set og prøvet en masse – men også af en indre faktor: at have lært sig selv nogle gode måder at blive tryg på og som for heste også handler om at kunne mentalisere (tænke over hvad det er man kigger på og forstå hvad det betyder og hvad man fremadrettet kan forvente af tingen eller situationen) og bearbejde sansninger og indtryk via en mental bro – i stedet for at ydre ting i omgivelserne skaber øjeblikkelige reaktioner i kroppen.

Indtil jeg kommer igen i morgen træner Nadia ham selv 2 gange mere hvor de vil lave det samme: vandre rundt og se på ting, vlre sammen og hygge sig, være tæt på traileren, ved siden af traileren, oppe i traileren og så i morgen når jeg kommer begynder vi at lægge flere signaler på det at gå op og ud af traileren og kobler lyden af bommen på.

Langsomt og grundigt som når man sikkert og følsomt stabler et korthus.
Og hvor dén positive indstilling og en nu velmotiveret hest (der selv synes han er ret sej) er det absolut bedste fundament!