Delpersonligheder er psykiske indre adfærdsmæssige, tilstandsmæssige og moralske skabeloner som vi får med fra vores forældre og erfaringer fra især vores opvækst landskab. De dannes igennem hele livet som forskellige indre karaktertyper der sørger for vores sociale overlevelse og som vågner og føler og tænker og reagerer ud igennem os i bestemte situationer som på en eller anden måde minder om det setup eller den hændelse eller prægning som de i sin tid er skabt ved.

Delpersonligheder er færdige indre psykiske skabeloner og strategier på måder at håndtere bestemte situationer. Det kan være i mødet med denne her person som er særligt udfordrende at være sammen med, det kan være i præstations situationer, det kan være i de tilstande som opstår når vi forestiller os hvordan det vil være at skulle være helt alene, og det kan være sådan som vi sørger for at hive (eller rive) op i os selv for ikke at være forkerte eller for lidt eller for meget i andres øjne (eller i vores egne øjne).

Delpersonligheder er altså færdige følelses tilstande og kombinationer som opstår som faste tendenser – som øer i vores humør, og som skiller sig ud fra sådan som vi bare går og har det når vi er aller mest bare os selv!

Alle delpersonligheder er dannet af psyken for at være nok, for at passe på os og for at navigere i en mangfoldig verden hvor alt er muligt – men hvor skrumper den indre oplevelse af verden ind på en helt bestemt måde som vi, ved at begynde at lægge mærke til det, kan begynde at få øje på faktisk er tilbagevendende og velkendte i virkeligheden.

Når vi har det med jævnligt at ende i situationer der på en måde indeholder den samme kombination af følelser og tilstande som dukker op (og de samme slags tanker om os selv og andre) så er det fordi delpersonlighederne er mønstre af adfærd og forventninger som er præget dybt ind i vores måde at se verden på.

Problemet med delpersonligheder er at mønstrene tilkalder bestemte tilstande – og udelukker andre tilstande eller følelser. Fx. kan en BEKYMRET delpersonlighed som er en side af et menneske der hele tiden holder øje med det der kan gå galt og som hele tiden venter på at tingene går galt – ikke rigtig være i psyken samtidig med at man også er tillidsfuld, fortrøstningsfuld og fuld af tro på at alting er okay.

Og det betyder at hvis psyken ofte trækker BEKYMRINGS -kortet, ja så er det altså den opfattelse af verden man trasker rundt i meget af tiden, også selvom der måske i virkeligheden ikke helt er anledning til at være bekymret!

Når man arbejder med at få øje på sine tendenser – sine delpersonligheder så finder man langsomt ud af hvilke tilstande psyken er utryg overfor og man kan begynde at få en indadvendt opmærksomhed på at få øje på de her indre typer som prøver at sørge for at tingene ikke går galt ved at tage alting på forskud.

Samtidig begynder man altså også at kunne få ryddet op i det som man kan have troet; jamen det er da mig at være overforsigtig og bekymret – jeg er et grundlæggende usikkert menneske – til at finder ud af at NEJ det er faktisk IKKE-mig. Jeg har LÆRT denne overbekymring for at være på forkant med tingene og fordi mit liv engang altid bød på ubehagelige ting, men det er KUN en psykisk strategi – det er IKKE  M I G.

I denne proces begynder man altså at kunne skille sig selv fra de indre mønstre og delpersonlighedstyper, og derved få øje på at naij jeg kan faktisk egentlig sagtens være meget mere laid back og tage tingene som de kommer og imens få en masse godt ud af mit liv.

læs videre under annoncen.

Når man skal til at lege med at få øje på de her indre delpersonligeder så kan man gøre følgende:

Delpersonlighederne kan ses som en masse forskellige befolkningsgrupper med forskellige kulturer moralbegreber, tendenser og strategier – i det samme land. Her er krigere, tyve, helgener, hjælpere, pleasere, tosser, folk der er ligeglade, følelsesløse typer, nærtagende typer, nørder, kloge hoveder, drama queens, snusfornuftige typer, folk som er bedrevidende, tromlere, mobbere, ofre, ensomme ulve, nisser, fisefornemme typer osv.

I dette land af alle mulige typer bor kun én eneste konge. Eller Dronning. Kun én der sætter kursen. Kun én der giver krigeren lov til at slagte fjenden. Kun én der får øje på tyven i natten. Kun én der ser hende der lider i mørket. Kun én som har eneret over tøjlerne.

Hvis ikke vi finder vores indre konge eller dronning og tager plads i centret af vores eget indre rige så vil tøjlerne fare rundt imellem den ene og så den anden af de andre. Og hver og én af folket skaber verden som han eller hun bedst tror og synes den skal være. Krigere skaber krig. Krænkere skaber ofre. Ofre skaber bødler. Helte har brug for at nogen er i nød. Den bedrevidende har brug for at være bedre end andre og gør andre dumme. Osv.

Og de primære ting som der handles med imellem alle disse folk er følsomme ting som: Frygt. Skyld og skylds fri. Skam – og forkerthedsfølelse. Magt og afmagt. Smerte i alle afskygninger, fysisk og gølelsesmæssigt. Tab og det at blive taget fra. Samvittighedspres og manipulation.  Vi må derfor lære at finde centret – så vi kan tage tøjlerne over vores eget liv og begynde at vælge hvad vi vil skabe. Det er en bevidsthedsrejse, en proces som tager sin egen tid og som ikke kan hastes.

De ingredienser som vi har behov for i denne rejse er en beslutning om at ville udvikle sig. En parathed til det. En villighed til at gå på opdagelser i sine egne følelser. Villighed til at se sine egne skyggesider, altså de mindre fine sider i øjnene.. og til at arbejde med at møde dem og ændre dem og finde en anden nye og bedre kurs i livet. En kurs som passer den gode og vise konge eller dronning i det indre.

Som du kan se i livskompasset skaber vi noget med livet i os hele tiden. Alt hvad vi gør er noget! Også når vi vælger at gøre intet… Alle handlinger skaber konsekvenser og en bevidsthedsrejse er at gøre sig selv åben overfor at begynde at se på alle disse mange skabelser vi så får gjort. Både de gode og de mindre gode.

Undervejs på en rejse som den hvor man gerne vil lære sig selv at kende på godt og ondt – ja der vil der selvfølgelig også opstå en masse indre delpersonlighed modstand. Fordi det jo netop vækker og sætter spot på al skammen, skylden, smerten og frygten som nu lyses op af opmærksomhedens oplysende kegle..

Og vi mennesker vil gerne kunne bevare vores pansrede mur af forsvars strategier imod omverdenen – da alt andet føles ukontrollabelt sårbart! Så det indre folk vil gå i oprør! Prøve at overbevise dronningen om at det er en dårlig ide. Hviske hende små lumske undvige muligheder i øret, snedigheder… og hvis hun er lidt for svag – lidt for eftergivende ja, så snupper de tøjlerne og gør som de vil. 😊  Heldigvis kan vi i ethvert vågent nu – tage dem tilbage igen.

At kende sit folk – og at vide hvor slottet er – dette er den psykiske centrering i forhold til indre DELPERSONLIGHEDER. Delpersonligheder arbejder jeg med på kurser og uddannelser som statister i et skuespil. Fx. kan jeg finde på at spørge: “det du siger lige nu, hvem i dig er det egentlig som siger dette? – Hvem tænker på netop den der måde inde i dig? – Og hvis denne type skulle op på en scene hvordan vil du så forklare instruktøren at vedkommende er? Hvordan ser han, hun eller det eller den ud?…….

Måske er den en lille tynd pige som helst vil stå i hjørnet og ikke sige noget? Måske er det en mand med høj hat som altid går op i at være præsentabel og at andre har stor respekt for hvem han er? …

Ved at kende disse indre typer kan lære en masse om den socialisering vi har været igennem i livet. Vi kan lære hvad vi har måttet lære at være, hvordan vi har overlevet visse ting, og vi kan måske også få øje på gamle uhensigtsmæssige strategier som ikke længere tjener noget godt formål i livet – og som måske skal transformeres til visdom.


Jeg håber du får tænkt en masse over dit eget liv, over dit eget væsen og måske også over nogle af dine egne indre delpersonligheder. Du kan lære at arbejde med delpersonligheder på mentoruddannelsen som du kan læse om her – og på kurset Centrering og Livskompasset som du kan finde her

Husk desuden også at du kan ansøge om en friplads på uddannelsen med start marts 2018 – du kan søge her

Og allerede i morgen aften har du mulighed for at lære endnu mere om den psykiske centrering og hvad vi mennesker så må arbejde med inden i os selv for at finde den. Fik du ikke læst første del af artikelserien fra igår, som forklarer hvorfor psykisk centrering overhovedet er vigtigt? Og hvordan det på en måde er det samme for sindet som balance er for kroppen? Så find artiklen her

Må du have en dejlig onsdag aften!
Kærlige hilsner, Christina Viderup Eriksen
hestemennesker.dk