“Hvorfor lægger hun ører af mig ude på marken?”

” Er hun farlig når hun ser aggressiv ud på den der måde? Skal jeg være bange for hende? Det bliver jeg i hvert fald lidt!??”

“Hvorfor vil hun stadigvæk sparke efter mig på staldgangen når jeg skal børste hovskægget og selvom jeg bruger klikkertræning og positiv forstærkning og negativ forstærkning korrekt?”

“Har jeg ikke nok erfaring til at træne en plag? Var det her en dårlig ide? Ved jeg overhovedet nok om heste til at lykkes med det her?”

Hvis du har hest så har du sikkert også prøvet det. At stå med udfordringer som har fejet benene væk under dig. Og som har krævet af dig at du måtte tage et par dybe indåndinger og søge noget ny viden.

Josephine vil gerne give en gave. Hun har nemlig sagt ja til at lade os komme med på en tur ind i hendes tanker omkring de udfordringer hun oplever med sin 2 årige tinker hoppeplag. Samtig med at vi må få lov til at se – på videoklip – hvordan hun så arbejder med tingene og hvilke forandringer det giver!
Tusind tak for den gave – Josephine! Det er mega sejt!

Jeg hjælper til med observationer og træningstips – til de udfordringer som Josephine oplever lige nu, med sin hoppeplag Flora.
Hende kan du se i videoen herover.

Måske har du selv et føl, eller en plag eller unghest ? Det er jo i hvert fald lige nu at verden begynder at boome af nye små føl og kåde åringer og plage derude. Og har du ikke en ung hest der skal lære om at være i samarbejde med os mennesker så kan du garanteret alligevel bruge en del af de detaljer som vi vil komme ind på.

Flora og hendes tilbagelagte ører.

Denne artikelserie indeholder altså:

 • Små videoklip der over den næste tid følger Josephine og Floras arbejde med nogle konkrete udfordringer og hvor jeg hjælper med gode råd og observationer på hestens adfærd.
 • Træningsfif og detaljer omkring kommunikation og samspil, som for de fleste hestemenneskers vedkommende overses – men som mange heste reagerer med konflikt på.
 • Indsigt i føllets og den unge hests psykiske modning og udvikling i forhold til samspil, indlæring og forståelse.
 • Støtte til dig der somme tider kan synes at det er svært altid at gøre det rigtige når man har med føl og plage at gøre (eller bare heste i det hele taget!…) og som måske derfor nogengange synes det er lidt op af bakke!

  Du er ikke alene!

Det hele startede med at jeg søndag aften fik jeg et par spørgsmål omkring problematisk adfærd hos en unghest. Det var Josephine der skrev til mig. Hun var bekymret for den negative udvikling hun syntes der var igang i samspillet imellem hende og Flora. Hoppen var begyndt at udvise aggressiv adfærd på folden, kunne være urolig på staldgangen og også her udvise aggressiv mimik og true med et bagben.

Spørgsmålene og den herpå følgende dialog omkring deres udfordringer udviklede sig hurtigt til en snak fyldt med vigtige detaljer i forhold til træning. Eksempelvis

 • Hvordan man læser hestens kropslige fortælling om hvordan den befinder sig i samspillet – fra øjeblik til øjeblik.
 • Hvordan man er fleksibel og omstilllingsparat samtidig med at man har et mål med træningen som man gerne vil nå.
 • Hvordan man går det ovenstående med BÅDE krop OG sind..
 • Hvordan man mærker efter om man er inviteret til at give en berøring eller ej.
 • Hvordan man venter på at man bliver inviteret…
 • Om man arbejder i den rytme og det tempo som hesten kan rumme eller om man er for hurtig eller for langsom.
 • Hvordan man kan bruge det at skrue helt ned for tempoet til at afbryde uhensigtsmæssig og uønsket adfærd helt uden at irettesætte.
 • Hvordan man ikke kommer til at sidde fast selv, i en følelsesmæssig modreaktion på det hesten gør som kan virke konfronterende. Især når det er at true og at udvise aggression.

Og vi syntes begge to at det kunne være interessant at dele det med jer andre! Det er modigt at stille sig frem med sine problemer og for åben skærm arbejde med at lære nye ting. Og jeg skal måske lige sige at selvom Flora er af en rolig type race, så er hun altså ekstrem kvik, hurtig i sin krop, glad for at bevæge sig, fuld af ideer, stærk i kroppen, hyper følsom overfor energi, følelser, bevægelser osv. Så der er lidt at holde styr på!

Er der noget som man bare sådan helt grundlæggende kan konstatere omkring Josephine, så er det at hun virkelig ønsker at gå en god vej sammen med hestene! Hun er grundlæggende positiv og optimistisk og hendes vilje rækker langt! Det er også ganske sikkert og vist at hendes heste elsker hende og at hun tænker helt utroligt meget over hvordan hun gør tingene. Hun vil dem det bedste!

Hun bruger al den viden hun har! Prøver ad forskellige veje når tingene ikke virker. Søger inspiration på nettet og er kritisk overfor det hun ser.
Hun er kreativ i forhold til at finde løsninger. Hun gør så absolut sit bedste og lykkes rigtig godt med mange ting!

Flora er bare virkelig strandet i noget spænding omkring Josephine og en spænding som vækker aggression i hende. Spændingen bliver især stærk fordi Flora er så super motiveret IMOD Josephine og samtidig er der så nogle ting som hun oplever som værende for stressende, for intenste og for overvældende i kontakten og som binder det hele i en knude af spænding og konfliktadfærd.

Josephine har en baggrund indenfor hundetræning og har overført nogle af de gode ting omkring signalindlæring og positiv / negativ forstærkning til træningen med sine heste. Det gør hun blandt andet igennem klikkertræning. At bruge klikkertræning sammen med heste er dog en ret ny ting for hende.

Hvis du har brug for først at lære hvad klikkertræning er, findes der mange fine videoer rundt om på nettet – blandt anden denne som er linket herunder.

Her hos Hestemennesker.dk lever vi jo af at hjælpe mennesker med netop at vokse inden i igennem udfordringer og problemer med deres heste. Der er nemlig altid et stort vækstpotentiale i sådanne situationer – selvom de er pakket ind i grimt gavepapir.

Og for Josephine er det især omkring emner som:

 1. En større hvilen i nuet og med en dybere og ‘større’ oplevelse af nuet og bevidsthed på hvad der er på spil – altså indsigt.
 2. En mere differentieret og følsom evne for at sanse.
 3. Træning i at handle spændings nedtrappende / i stedet for at spænde op imod hvad der foregår som et instinktivt forsvar – hvad der ellers er helt naturligt og den vej vi mennesker ofte går pr automatik når vi står i en svær situation. Men som desværre sjældent er vejen tilbage til harmoni.
 4. At lære hvordan man håndterer sine følelser i oplevelser med ydre modstand.
 5. At lære at blive mere blød inden i og i kroppens væv for at invitere til mere blødhed og venlighed imellem dem.
 6. Samt ikke mindst en genetablering af en stærkere forbindelse imellem kroppen og hovedet.
  Hvilket er vejen til oplevelsen af helhed.
  Grundlaget for oplevelsen af tryghed.
  Og her hvor følelsen af flow opstår.
  Flow som smelter blokeringer og modstand.

  For en ting er hvad sindet kan tænke frem af ideer til hvordan man løser en problemsituation med et redskab som klikkertræning – noget andet er hvordan oplevelsen af det helende flow i dén interaktion, så skabes!

Men selvom klikkermetoden altså er god til at sluse ud i adfærd vi ikke ønsker og fremelske mere af det vi så gerne vil have – ja så er der nogle hårdnakkede restsymptomer af konfliktadfærd hos Flora, som ikke lader sig klikke bort.

og i søndags trak Josephine så i en livline og ringede til en ven fordi Flora var begyndt at se aggressiv ud på folden og havde truet af Josephine så hun kunne mærke hun blev mere og mere utryg og usikker omkring hesten. Naturligt nok og ganske forståeligt!

Men hvad stiller vi op med et føl eller en plag som udvikler en adfærd vi ikke kan lide og som skaber utryghed? Ja først er der lige helt specifikt lidt viden som er godt at have om hvordan unge heste opfatter verden og reagerer på den.
De er nemlig ikke modne i deres hjerner endnu og derfor heller ikke helt så overbærende eller erfarne som de voksne heste er.
Men deres mimik og det de gør adfærdsmæssigt, udspringer rent følelsesmæssigt fra den samme bagvedliggende årsag som når den voksne hest reagerer.

Som eksempel at tilbagelagte ører er et signal på ubehag og at det kan udløses af forskellige grunde:

 • At hesten føler sig presset fysisk
 • At hesten føler sig presset psykisk
 • At hesten føler sig invaderet fysisk eller psykisk
 • At hesten vil have at det der sker skal gå væk
 • At hesten er parat til at kæmpe for det den føler den kan risikere at miste fx en position på folden, retten til en spand (eller til at være den som er tættest på sit menneske)
 • At hesten ikke har erfaringer for hvordan den kan løse den slags situationer og derfor bliver utryg.
 • Og mange andre gode grunde…

Føl og plage har ikke den modenhed og det mentale beredskab som veludviklede voksenheste har. Ligesom vi heller ikke forventer at børn kan navigere lige så smart og klogt i verden på egen hånd som vi forventer af en velfungerende voksen person.

Der er altså forskel og forskellen ligger i hjernen.
Føl og plage er mere umiddelbare til at følge deres instinktive impulser. Og de får jævnligt ideer som vi gerne vil have de har lært at holde op med som voksne! Fx som at sparke.

Føl gør altså bare ting. De er impulsive og spontane og det er sundt! Det er som det skal være. Ofte er det spontane impulser som får et føl eller en plag til at afprøve ting og altså ikke fordi det er noget føllet vælger at gøre sådan meget bevidst, som man mere ser hos de voksne heste, når de reagerer imod noget og siger bevidste fra overfor ting.
Når det så er sagt så er det alligevel tydeligt at der er et mønster i Floras måde at lægge ører på. Det sker ikke udelukkende som spontane eller mere afprøvende og undersøgende reaktioner.

Det er kommunikation.

Og hvad det så er hun faktisk siger hende Flora?
– med den kommunikation der foregår?
ja, det vil vi kigge nærmere i de kommede afsnit.

Vi glæder os til at have dig med ombord! 🙂

Mange hilsner
Josephine og Flora – og Christina