Jeg har fået et spørgsmål omkring en opmærksomheds skabende metode der handler om at tappe pisken i jorden foran hesten når den bliver urolig eller er svær at fange kontakt mæssigt og da mange kontrol skabende teknikker indenfor alle ride og hestetrænings decipliner handler om dette har jeg valgt at forklare – ud fra et mere modenheds og udviklingsmæssigt perspektiv, hvornår de kan bruges med fordel og hvad deres begrænsninger kan være.

Join up kan være en anden type opmærksomheds skabende metode som virker efter samme bagvedliggende princip og hensigt.


Hej Christina – jeg har en hest som er meget sensitiv og da jeg også et meget sensitivt menneske det godt blive lidt overvældende for min hest når hun skal ud af folden og væk fra sine venner, hun kan godt være svær at få til at stå stille når jeg ordner hende til en ridetur eller andet.
Altså hun ser farlige ting alle vegne.
Jeg kan godt tale/nusse hende ned som regel men det er ikke en rar situation for hverken hende eller mig.
Nu kommer så mit spørgsmål.
Igår havde jeg for 1 gang en underviser på og hun gav mig et råd der var at dappe min pisk i jorden foran min hest og bede hende om at bakke og hvis hun ellers kiggede mere skulle jeg gøre det igen sådan hun på den måde lærte at jeg passede på hende og hun kunne stole på at jeg havde styr på det hele når hun står kun med mig. (altså – jeg bestemmer). Hvad syntes du om dette?

Mkh brevskriver

 

Kære brevskriver.

Om den metode du spørger til ; at slå pisken ned i jorden foran hesten når hun kigger væk – så vil jeg sige at hensigten; som må være at fange hestens opmærksomhed og fastholde den – og derigennem begynde at skabe stærkere fokus på dig og derved HÅBE på at kontakten OG FORBINDELSE så også udvikles (det er deri hvor din udfordring bor) – så BÅNDET bliver stærkt nok til at kunne holde og bære jeres trygge fællesskab ud i mere skrøbelige situationer, så hun stoler på at du har styr på tingene og kan færdes i situationen når hun selv bliver i tvivl og usikker.

– ja så må jeg svare at det INDIMELLEM virker,,,,, på nogle heste.

NÅR DET IKKE VIRKER:
Hvis man har en hest som af sig selv ved ret meget om at påtage sig ANSVAR (det vil sige en åndeligt og modenheds mæssigt ret udviklet og stærk hest) – en hest som ved hvad det kræver at tage vare på egen og andres sikkerhed og som har en iboende STYRKE der gør at denne hest påtager sig det ansvar naturligt … ja så vil en sådan hest let kunne gennemskue at du blot står der og slår i jorden for at få kontrol over hendes opmærksomhed… Men det er ikke ensbetydende med at hesten vil slappe af i det og blive mere tryg med de mere skrøbelige situationer hvor hun er usikker på om i er i sikkerhed.
Hun vil blot lytte til dig for at undgå problemer med dig – og holde lidt mere op med at fortælle dig hvordan hun faktisk har det….. Og det er jeg ret sikker på du ikke ønsker og at det netop er derfor du har sendt mig dit spørgsmål? 🙂

Det er altså ikke en særlig motiverende eller connection skabende praksis – men det KAN lykkes at få mere kontrol.

NÅR DET VIRKER:
For andre heste som er mindre modne og mere “nye” åndeligt – der kan en sådan øvelse være en hjælp til at hesten faktisk finder ro og giver slip på sin utryghed for du har jo styr på det siger du… De vil altså tro på det og lytte og blive lettede over at der opstår en tydelighed og en vejledning de kan følge og har ofte heller ikke noget imod at følge så.
Så i en sådan situation kan øvelsen virke – men som med den mere modne hest så kan den åndelige udvikling stagnere her hvis man primært praktiserer på den måde fordi hesten igen bliver lukket hurtigt ned for at udtrykke sig og fordi man som mennesker kun bruger den slags metoder når man ikke har noget “bedre” at komme med.

Hesten “fremlægger” jo et for den relevant problem som man kan gå ad to veje for at besvare:

1. Stop med at sig noget hest og se herhen! Se herhen! Se herhen og vær stille!!

2. Okay jeg kan se du er utryg – jeg interesserer mig for hvad og stiller spørgsmål: Hvad mon du er utryg over? Hvordan kan jeg hjælpe dig til mindre utryghed? Er det igennem mere tid, nedsætte min forventning? Mere gradvis eksponering? Bedre signal givning? At indføre mere positivt motiverende ting som gør dig glad for arbejdet fx. belønning? Og som ogdå gør mig i stand til at kunne sige præcis hvornår jeg synes du løser tingene på en god måde frem for at fokusere mest på hvornår du gør det forkert? (man bliver let enormt fokuseret på alt det der går galt hvis man har lidt samspilsprobelemer) har du brug for mere tid til bonding med mig? At vi laver andre ting? Mere tid til at vænne sig til omgivelserne? Bør jeg som menneske arbejder mere med min egen grounding så du ikke skal tage al ansvaret for vores sikkerhedsfølelse hest ( grounding = sikkerhed) – eller hvad kan jeg gøre for at hjælpe dig? Og at man så forfølger den vej ud og hele tiden er fleksibel i sin tilgang og griber ind i sin erfaringsboks og tænker kreativt med de løsninger man kan finde.

**Lytter JEG mon til hesten hele tiden som den gode og omsorgsfulde og trygge ‘leder’ der ikke kører sine egne agendaer langt udover hvad hesten kan være med i?
Eller husker jeg at vi som et makkerpar ALTID kun kan det vi BEGGE TO KAN SAMMEN og at jeg som menneske må acceptere at hvis der er noget hesten ikke kan endnu, så kan jeg heller ikke! Og så må vi arbejde på den linie -eller grænse før vi så måske begge to kommer til at kunne det :)**

Som du kan læse så kræver en åndelig mere moden hest at man selv er meget ansvarlig og moden i sin indsats sammen med den – ellers rammer man under niveau 🙂
Og det kræver at man hele tiden er åben for selv at være i udvikling både mht den træning man anvender og de metoder man bruger – men også i forhold til sin egentilstand og egen modenhedsmæssige udvikling.

I livskompasset er dette hele det dybe værdimæssige erfaringsmæssige arbejde med kærlighedsfeltet – som man slet ikke kun kan kan tænke sig til sammen med heste fordi de har behov for at vi ANVENDER vores kundskaber direkte ind i samspillet med dem! Mærkbar i vores måde at agere på.
De mærker og oplever nemlig FORSKELLEN på menneskers modenhed, erfaringer – åndelighed og det er hertil de giver os feed back 🙂

Så. Hvordan er din hest??

Det tænker jeg er de første reflektioner der er værd at gøre sig.
Har man en mere moden hest som tager ansvar (på hestemåde) og som ‘føler’ at det vil være usikkert at gøre det i gør fordi der er “for lidt styr på situationen” og på sikkerhed og om alle har det godt osv. så skal der altså noget mere ARBEJDE til end en simpel opmærksomheds øvelse.
Øvelsen kan være et skridt på vejen – men en moden hest vil altid spørge: Okay så nu kigger jeg på dig OG HVAD SÅ NU???

Så. Mon ikke du har fået en ny åndelig hjælper der sørger for at tage dig med videre ind i din indre udvikling som menneske? Tak for dit spørgsmål! Det kan kræve mange ord at forklare tilstande og behov og tematikker på den her måde men måske sætter det lidt tanker igang hos dig? <3

Kærligst Christina