Rideangst eller usikkerhed overfor noget er i virkeligheden en form for blokering imod at fortsætte som hidtil. Det er kroppens og psykens måde at sige “hey hov hør lige her, det er ikke trygt det der sker – jeg har brug for noget andet!”.

En af de store forskelle imellem heste og mennesker er at heste instinktivt IKKE flytter sig fremad i tingene hvis de mærker den her indre blokering / frygt imod at gøre det! Som udgangspunkt er de tro overfor deres indre følelse med tingene og det er det der har holdt deres art levedygtige i tusindevis af år.

Vi mennesker virker kropsligt og instinktivt på nøjagtig den samme måde; der sker noget ubehageligt – eller man identificerer at man befinder sig i en ubehagelig situation, en ubehagelig tilstand opstår i det indre og så var det så vi naturligt ville søge væk, flygte eller undgå mere HVIS vi nu var i samme grad tro overfor os selv, som hestene er. Men det er mennesker sjældent.

Udover den neurologiske signalering og ubehag i kroppen – kan vi nemlig forblive primært forankrede i vores logiske mentale tænkning omkring situationen og herfra sætte ind med udsættelse eller direkte ignorere ubehag og derfor undlade at handle på det!

Dvs at selvom kroppen og følelserne larmer med ubehag er vi mennesker i stand til i en rimelig grad at holde masken, stive sig op i situationen og tvinge sig selv til at forblive i den endda ansporet af en skarp indre forventning til sig selv om at “det her skal jeg bare blive i” – eller “det ville være pinligt at tjekke ud nu – jeg er nødt til at fortsætte!” – eller “jeg er NØDT TIL at gøre det her ellers vinder hesten, eller ellers kommer jeg aldrig op igen, eller ellers er løbet kørt og så kan jeg lige så godt opgive…” osv.

Vores indre mentale spore kan altså (og gør det hos langt de fleste mennesker) presse os til at blive i noget og fortsætte vores gøren og laden selvom alle alarmer bimler og bamler! Og tro det eller lad være, men det er faktisk lige netop her at ting ofte går galt!

Og hvis man har for vane at tvinge sig selv til ting man ikke har lyst til så kan man have rimet sin indre fornemmer temmelig godt til så man ikke længere respekterer sine egne indre anvisninger – og hen af vejen vil det slide på ens motivation for det man laver.

Foto: Rebecca Sander Andersen

Man vil nemlig opleve at tingene er 140 mange gange sværere at knokle sig igennem hvis man udover at gøre det man skal OGSÅ skal nedkæmpe en frygt og en blokering der konstant vil have en til at holde op med det man laver. Man vil opleve at alting føles SVÆRT –  at glæden bliver mindre, at man får lyst til at springe over idag… at man skal presse sig selv ud til den hest… osv osv.

Derfor er den sidste REGEL du er nødt til at få smag for at overholde igen – hvis du vil ændre din usikkerhed eller angst, at du begynder at lytte til dit indre igen og lede efter følelsen af hvornår noget føles RIGTIGT for dig.

Har du lyst til at læse og lære meget mere? Så husk at lytte til de 3 foregående regler som du finder her på siden – og ellers kan du læse disse artikler der alle kommer ind på særlige ting omkring utryghed, usikkerhed og angst i forhold til heste eller hos hesten.

Artikler der hjælper DIG. 

1. Hvordan slipper jeg af med angsten?

2. Samarbejd med kroppen, den er din ven!

3. Er du ond ved dig selv?

En anden god artikel at læse som hjælper dig til at genetablere jordforbindelse, der modarbejder angst – kan du læse HER – Jordforbindelse, hvad er det og hvordan får jeg fat i den pokkers jord?!

Og til arbejdet med hesten der er utryg eller seperationsangst:

1. Angst hos heste – sådan her kan det se ud

2. ved seperationsangst eller uro hos hesten, hvor kommer den fra?

3. Hvordan man opbygger sin træning af den urolige hest!

Og lad os så tage fat på den sidste regel: Der kort sagt lyder – GØR INTET UDEN AT DU HAR LYST TIL DET.
Denne 4. regel handler nemlig om MOTIVATION og om hvorfor den slags er vigtig!

Jeg håber du har haft stor nytte af filmene og fået en masse nye og måske mere kærlige måder at anskue denne type udfordringer på! Og HUSK – det der kan tage dig flere år at regne ud på egen hånd kan tage dig fra få dage til enkelte uger med hjælp fra en ekspert! –

Vi må alle betale vores lærepenge, det har eksperterne også gjort 😉
Så vær god imod dig selv, få hjælp hvis det er nødvendigt – hvorfor ikke?

Herfra ønskes du en dejlig dag – KH EquineTorch mentor Christina Viderup Eriksen.