▪️ Hvorfor er min hest ude af stand til at være rolig lige nu?▪️Hvorfor står min hest og ser småsur ud hele tiden når den ser mig eller vi skal ud og ride?▪️Hvorfor blev jeg smidt af på stævnebanen idag med fulde bukkespring?

Heste er meget sensitive væsner og de oplever dem selv indefra, i deres opgaver og den påvirkning vi som ryttere og miljøet og i opstaldningen, udøver på dem.

Om de synes det er rart eller ikke rart, trygt eller ikke trygt, interessant eller ikke interessant det der foregår, afhænger dels af den enkelte hests væsen og dels af hvad de nu udsættes for.

Nogle heste elsker virkelig at gi den gas og arbejde hårdt! Løbe stærkt og være meget kropslige levende. Andre har det bedst med en daglig lille løbetur på en 200 m. Ude på folden og gider ikke rigtig mere end det.

Andre igen, er vilde med at komme ud og se verden og slippe ud af omgivelserne hjemme, imens andre igen, let bliver overvældede af det fremmede og helst vil undgå det.

Hestes personligheder er forskellige og deres erfaringer med forskellige ting har de oplevet på forskellige måder.

Nogle er blevet venligt introduceret til nye udfordringer. Nogle bliver budt deres opgaver fordi et menneske har set de er et match hertil. Og andre er blevet mere forceret ind i opgaver de ikke bryder sig om og på mere hårde måder, så deres nervesystem og krop nu sidder fast i et “Bare nej tak!”.

Når en hest reagerer på et menneske kan det derfor reagere ud fra en erfaring det har eller ud fra øjeblikkets sindstildtand.

Er hesten grundlæggende positivt forventende overfor mennesket, så vil der sjældent opstå de store negative oplevelser fordi hesten arbejder MED, har mod på tingene og hele tiden prøver på at regne ud hvad det er dén skal gøre for at det der skal ske sker som det er tænkt.Heste med ja hatten på, er utrolige til at samarbejde med mennesker og de gør deres ypperste for at være tankelæsere og gøre hvad de kan så snart de forstår hvad de skal!

Fordi de har lyst til det.

Når to væsner er på bølgelængde på den måde så sker det sjældent bare helt af sig selv eller tilfældigt. Der er altid en (bio) kemi som spiller på en god måde når gode ting sker.

En af de ting som er en, som regel stor ingrediens i sådan et godt-flow samspil er at der er en gensidig stor åbenhed overfor at læse og rumme den anden.

“Det du gør, er jeg en del af – det jeg gør, er du en del af”.

Begge væsner har som samarbejdende organisme hinandens trivsel, behov og ønsker for øje.

Begge parter er lige vigtige.

Og begge parter bruger en følsomhed overfor at lytte til hinanden og at omsætte det som høres til handling der rummer den anden.

En del af grunden til at det lykkes når det gør det, er en god nok og bevidst nok spejling og deraf forståelse for hvad den anden oplever.

Hvis hesten bliver en anelse utryg, mærker mennesket det måske på sin egen krop med det samme og overvejer i situationen : hvad kan gøres lige nu for at støtte til tryghed igen?

Hvis hesten får meget eufori og lyst til at gi den gas mærker mennesket det måske og overvejer, kan jeg gå med lige nu og hvis ja så gøre det og give hesten muligheden for at få brændt noget energi af.

Jeg har min My der bliver som en hund der har været alene hjemme flere dage hvis ikke jeg har haft tid til andet end at smide foder ind til dem i nogle dage.

Så bliver hun både lidt frustreret og får en følelse af savn og hvis jeg står stille mere end bare 2 minutter så hun kan nå at fange mig så bliver jeg overfaldet som af en hund. Hun gnider sit hoved op af mig. Vandrer helt ind over mig med halsen og skal have mig så tæt på sit hjerte som muligt.

Hvis ikke jeg ser og mærker hende der ville jeg ikke blive bevidst om hvor meget jeg betyder for hende sådan helt personligt og at det er nødvendigt jeg tager mig ekstra tid til at sørge for at SE hende og møde hende!

Huske at vi har noget sammen som er vigtigt, også for hende. Og dét gør bestemt også mig utrolig glad for det vi har sammen.

Spejling er altså at få en information om hvordan den anden har det, indefra ens eget system.

Og spejling giver de informationer vi skal bruge for at hjælpe hinanden og tage os af hinanden i samarbejdets tjeneste.

Fra en kærlig ånd og med ønske om at du må opdage dig selv indefra idag!

Og med et PS om at du kan finde et interview med Line Bonde og jeg om heste og livfuldhed inde på diverse musiktjenester lige nu, under Den Alternative Hest – fx her på Spotify

https://open.spotify.com/episode/1Hqo2wNa7SNViv0n5cKfBM?si=Nk40LrxvRz-j0iR8l6VrJw&utm_source=copy-link

Christina Viderup Eriksen